Sarmaluk

Sarmaluk, priprema (Recept)

Sarmaluk je skoro zaboravljeno jelo koje se danas retko sprema. Ovo jelo neki znaju kao jagnjeću sarmu, a u Makedoniji je poznata kao drob-sarma.

Sarmaluk – Sastojci:

  • 700 g jagnjeće iznutrice (bela i crna džigerica, bubrezi, pluća, srce, creva, želudac i trbušna maramica)
  • 100 g pirinča
  • 3 jajeta
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1 struk praziluka
  • 150 ml jogurta ili kiselog mleka
  • 1 kašika mlevene crvene paprike
  • 1 kašika sveže ili suve nane
  • SO
  • biber
  • 2 kašike ulja ili masti

Za 5 osoba

Sarmaluk – Priprema:

1. Maramicu ostaviti u posudi sa hladnom vodom do upotrebe.

2. Iznutrice ostaviti da odstoje nekoliko sati u vodi, pa ih opet dobro oprati hladnom vodom. Кuvati u slanoj vodi oko sat i po dok cigerica ne omekša pa skloniti sa vatre da se ohladi.

3. Ispržiti na ulju sitno iseckani luk i beli deo praziluka, dodati alevu papriku i skuvane iznutrice, isečene na vrlo sitne komade pa pržiti na tihoj vatri oko 15 minuta. Posoliti, pobiberiti i dodati nanu.

4. Pirinač kuvati u slanoj vodi 10 minuta tako da ostane tvrd pa ga procediti, sipati u izdinstano meso, dobro promešati i skloniti sa vatre.

5. Maramicu koja je bila u vodi oprati i prostrti preko dublje posude. U nju staviti ceo fil, presaviti i lepo umotati da se dobije kugla.

6. U prethodno namašćenu posudu položiti ovu sarmu od maramice. Umutiti jaja, dodati malo soli i jogurt pa time preliti celo jelo. Peći 20 do 30 minuta na 200°S ili dok površina ne porumeni. Služiti sa kiselim mlekom ili zelenom salatom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *